Kortom se eerste kortfilms binnekort op Netwerk24 te sien

Netwerk24 en die KKNK se eerste kortfilm-projek, Kortom, sien op Dinsdag 4 Augustus die lig.

Netwerk24 en die KKNK se eerste kortfilm-projek, Kortom, sien op Dinsdag 4 Augustus die lig.

Kortom deel die top nege kortfilms, gekies uit 81 inskrywings, met Netwerk24-intekenare. Alle inskrywings is deur ’n paneel gelees, sonder inligting oor betrokkenes, waarna ’n kortlys opgestel en finaliste gekies is. Kykers kan uitsien na vier komedies, drie dramas, ’n riller en ’n nie-verbale dansfilm.  

Die paneellede was Laetitia Pople, Wayne Muller, Ilse Klink, Jody Abrahams, Nini Conradie en Anika Pieterse.

Die vervaardiging van die films is ook onderhewig aan spesifieke maatreëls, wat die betrokkenes se kreatiwiteit verder uitdaag. Kortom is gekonsepsualiseer om binne die beperkings van die grendelstaat se maatreëls te geskied. Die films mag geen profesionele toerusting gebruik nie en mag alleenlik van natuurlik klank en beligting gebruik maak. Die films mag net op ‘n slimfoon en/of webkamera geskiet word en die films moet binne twee dae geskiet word. 

Volgens Pople het die inskrywings haar verras. “Die inskrywings het my weereens laat dink oor die rol van die kunste in ons wêreld. Ons kunstenaars is soos gebruiklik diep betrokke by die lewe en die samelewing. Hulle laat ons lag en huil in ewe maat. Tog skroom hulle nie om ons te help om anders oor moeilike sake te dink nie”, sê sy. Pople meen verder dat kunstenaars – in dié geval rolprentmakers – ’n belangrike rol in ons nuwe werklikheid vervul. “Hulle wys ons hoe om met die hart en die siel te leef en te oorleef.”

Klink sê die standaard van die inskrywings was van ’n baie hoë gehalte. “Die skrywers was baie kreatief en het uit die boks gedink, wat die stories baie opwindend en insiggewend gemaak het. Regisseurs en skrywers gaan nou verder kreatief moet wees, om met die maatreëls en beperkings wat tans in plek is, produksies van uitstaande gehalte te vervaardig. Daar is voorwaar iets vir elke smaak in die nege stukke wat gekies is”, sê sy.

Muller sê daar was heelwat goeie draaiboeke met boeiende stories wat in lewendige Afrikaans geskryf is. “Om ’n draaiboek te lees is een ding, maar ek sien veral uit om te sien hoe die kunstenaars dit kreatief laat lewe”, vertel hy.

Vir Pieterse was die gehalte en kreatiwiteit van die inskrywings net wéér bewys dat Suid-Afrikaanse filmmakers vir niemand in die wêreld hoef terug te staan nie. “Netwerk24 skep verder deur hierdie projek vir rolspelers in die kunste werk – ’n bedryf wat swaar deur die Covid-19-pandemie geraak is.”

Vier komedies is as finaliste gekies, waaronder Voetjie Voetjie geskryf deur Nico Scheepers; Kortpad geskryf deur Gaerin Hauptfleisch; Nappy Blues geskryf deur Carla Smith en Stuur groete vir Fanie geskryf deur Marelize Viljoen. Drie dramas is ingesluit: Markus en die son uit die pen van Philip Rademeyer; ’n Dag vir ’n oomblik uit die pen van Hilléthe Möller en Die Dans Engel uit die pen van Vinette Ebrahim. Die laaste twee kortfilms is ’n riller, Ter nagedagtenis, deur Soné Rossouw en Vasgevang, ’n dansproduksie gekonseptualiseer deur Figure of 8 Dance Collective. 

Kykers kan uitsien na verskynings deur onder andere Cintaine Schutte, Waldemar Schultz, Roeline Daneel, Theo Jantjies, Albert Pretorius, Richard September, Brendon Daniels, Wilhelm van der Walt, Gerben Kamper, Kevin Narain, Fiaz Dalman en vele ander.

Daar word vanaf 4 Augustus elke Dinsdag een kortfilm op Netwerk24 beskikbaar gestel.